4. Gyakorlati tudást adok rengeteg tapasztalat alapján!

Nézzük, utazásnál mi a fontos az embereknek. Szerintem, az élmények gyűjtése. Szeretnénk olyat csinálni utazásunk során, ami akkori életünkben nekünk , és azonakan akikkel együtt utazunk a legjobb.

Legtöbb család/baráti társaság nyáron a tengerpartot választja. Víz, pálmafák, napsütés, finom borok, ételek. Ez lehet aktív és passzív is. Vannak akiknek a földi paradicsom egy apartman, ahol nem kell csinosan felöltözni, hanem akár pizsamába is lehet reggelizni. Van aki egy könyvvel vagy még azzal sem megy 1 hétre pihenni. Aludni, enni, vízbe menni szeret, majd kezdi előről az egészet. Vannak akik 1-2 napot pihennek, majd 1 napot a környék felfedezésébel töltenek. Majd megint pihennek, és megint kalandoznak. Melyik jó? Mindegyik. A lényeg, hogy tudjuk nekünk mi a legjobb.

Tavasszal és ősszel a városlátogatások és az idegen kultúrák megismerése a fő útcél.

Télen a wellnes hotelek, a síparadicsomok, vagy a távoli egzotikus országok felé terelődik a figyelem.

Egy biztos, az emberek, akiknek van rá keretük és idejük, azok az év bármely szakaszában tudnak kedvükre úticélokat találni. Gondoljunk bele saját helyzetünkbe, ha lenne bármennyi pénzünk és időnk rá, mennyit utaznánk? Hova mennénk? Tényleg adjunk magunknak pár percet ezen töprengve. Remélem sokan elmosolyodtak, és eltervezték, hogy legalább 1 helyet mihamarabb meglátogatnak ezekből. Kívánom hogy sikerüljön.

Különböző életkorokban is más-más lehet a vonzó célpont az utazásoknál. A fiatalok – mivel sokuknak még szűkös az anyagi lehetőségük – a közelebbi helyeket keresik. Egy jó társasággal lehet jobb egy nyaralás Balatonfüreden, mint egy rosszal Krétán. És jelentős tömegeket vonzanak a fesztiválok, koncertsorozatok. Ahol sok kedvencet is láthatnak pár nap, vagy egy hét alatt. Itt a helyszín és az ár a mérvadó. Közel legyen a koncertek helyéhez, az számít.

Fontos, ha útnak indulunk, hasonló érdeklődésű emberekkel menjünk, ha mi szervezzük meg az utazásunkat. Más politikai nézetű, más vallás iránt érdeklődők vagy más focicsapatnak drukkolók ha előtérbe helyezik a saját kedvencüket és másokra akarják erőltetni, na ebből pokoli nyaralás sülhet ki. Ez leginkább olyan útaknál fontos, ahol pl 1 hétig 1 hajón van összezárva egy csapat, és a báziskikötőtől már messze járnak. Akkor összeveszés után még 3 napig is kerülgethetik duzzogva egymást… Nem túl szerenécsés…

 

Nézzük meg, mitől függ egy szálláshely ára. Igazán attól, hogy mennyire telített az adott szálloda. Hadd mondjak pár példát rá. Ugyanaz a hotel a Balatonon szeptember végén nem kerülhet annyiba, mint július közepén, vagy augusztusban. Miért? Mert a csúcsidőben sokkal több ember szeretne nyaralni menni, és sokkal több jelentkező van a jobb helyekre. Tehát augusztus 20-dikán egy Dunára és esti tüzijátékra néző szoba ára, nem egyenlő egy októberi vagy egy kora tavaszi hotelárral. Drágább időszak még a karácsony utáni, szilveszterrel egybekötött párnapos szállás is. Ilyenkor többszörösét is elkérhetik a normál árnak ugyanazért a szobáért.

Függhet még a hotel ára attól is, hogy van e a hotelben épp egy nagy konferencia, ami miatt kevés üres szobájuk maradt már.

És érdemes figyelni, hogy az adott helyen van e valami nagy nemzetközi vásár. Pl. Frankfurtban a könyvvásár környékén, vagy egy nagy nyomdaipari kiállítás közelében, de nézhetünk egy Las Vegasban tartott 2 hetes időszakot, amikor is megtelik a város cowboyokkal és cowgirlökkel a rodeo idejére, és minden hotel tele van. Nyilván ezt innét mi nem biztos hogy tudjuk, vagy látjuk. Erre egy megoldás van, hogy megnézzük a hotel árát kb. 1 héttel előtte és 1 héttel utána lévő időpszakra is, majd ha hasonlóak az árak, akkor foglalunk.

Sokan kérdezik, mi van a hétvégével. Nos egy hotelszoba ára péntektől vasárnapig jóeséllyel többe kerül, mint keddtől szombatig. Érdemes a héten belül is utána pár variációt megnéznünk.

 

Mik a kedvelt úticélok?

Tengerpartra magyarországról sokan mennek Horvátországba. Egyszerűen azért, mert közel van, és autóval könnyű eljutni oda. Itt az apartmanok a kedvelt szálláshelyek, amiket a helyiektől tudunk bérelni. Július 15-től mennek fel az árak. Addig nincs olyan zsúfoltság sem az tucákon, és az éttermekben sem. Az árak egyre menek fel, és parkolóhelyek száma hagy némi kívánnivalót. Érdemes megnézni az Isztrián Porec-t és Rovinj-t. Dél felé haladva Rab-sziget, Zadar és persze a környéke, Trogir, Makarska, Brac-szigeten az aranyszarv, Pagon a búvárkodás és Zrce a fiatalok kedvence. Délen természetesen Dubrovnik, és ha átmerészkedünk Montenegróba, a Kotori-öbölben nem fogunk csalódni.

Autóval a messzebbi de elérhető célok Olaszország, Görögország. Vagy ha útközben megállunk aludni egyet, Franciaország és Spanyolország is szóba jöhet.

A messzebbi részeknél már azért a repülőjegy árakat is megnézhetjük. A fapadosok sokfelé elvisznek, érdemes vadászni a jó ajánlatokat. Ha pedig ragaszkodunk az autóhoz, béreljünk ott egyet pár napra. Itt a biztosításra figyeljünk, hogy full biztosítás legyen a biztonság kedvéért. Vannak országok, ahol a vezetés rémálom lenne nekünk, az biztos.

Fontos: repülős útnál pedig először nézzünk jó árú repülőjegyet, majd utána szállást úgyis tudunk jó áron foglalni. Sokszor pár nap eltérésssel foglalt repülőjegyen 20-30 ezer forintot is spórolhatunk.

Városlátogatásnál a Róma, Párizs, London mellett a fapadosok új és vonzó célpontokat hozhatnak életünkbe. Madrid, Liszabon, Moszkva, Szentpétervár, Tallin, Stokholm, Amsterdam, Bruege, Berlin, Dubai és még sorolhatnám, hogy hova lehet eljutni. Az árak a 10 000 Ft-tól a 60-70.000 Ft közötti kategóriákba esnek. Karácsony előtt nyilván drágábbak, nemzeti ünnepekkor is. Hosszú ünnepnapos hétvégénk ha van, foglaljunk időben.

Hotelek árainál pedig ha keresgetünk, akkor érdemes nem adott hotelhez ragaszkodni. Amikor persze lehet, mindig kiváltható egy tényleg exclusive hotel is egy másikra. Nézzünk egy példát. Budapestre ha vidékről foglal valaki, akkor pénztárcától függően keres. Sokan 5 csillagost meg sem néznek, mert tudják, hogy valahol 80.000 Ft körül kezdődnek az árak, és azt modnják ennyit nem adok értük, vagy jó az olcsóbb is. Elárulom, hogy sokszor foglalhatók 25.000 Ft körüli áron is reggelivel, 2 fő részére. Érdemes tehát keresésnél végigpróbálgatni adár 10 db 5 csillagos hotelt is (ha spórolni akarunk, akkor tegyük ezt 4 csillagossal). Jóeséllyel találhatunk olyat, ahol sok üres szoba van. És persze utaltam is rá, hogy az ár ettől függ. Mivel a szakács, portás, takarító, a hotel világítása, fűtése akkor is pénzbe kerül nekik, ha kevés ember van a szobákba. Max a személyzet kevesebbet dolgozik. Így huszonpárezerért is simán foglalhatunk.

Következő levelemben, memutatom hogy keresek szállodát pontosan. És mire figyelek nagyon, hogy ne dőljek be a trükkjeiknek…

 

További információért keress az alábbi elérhetőségeken:

MT reptéren negyzetes

Merényi Tamás

utazásspecialista

info@merenyitamas.hu

+36 70/319-0340