Tisza tó – Hajdúszoboszló – Debrecen

Bevalllom kicsit elmaradtam az írásokkal, ez az utazás nem most történt. A pandémia és az ezt körülvelő macera miatt én sem nagyon utaztam. Remélem megoldódik a helyzet és visszatérhet minden a régi kerékvágásba. Drukkolok az okos tudósoknak hogy megoldják ezt 🙂

Nos, meglepetés utazás lett. Akkori párom úgy tudta, Balatonmáriafürdőre megyünk. Az autópályán persze már sejtette, hogy valami nem stimmel, mert ugye nem arra kell menni… Mosolyogtam és mondtam neki, meglepetés. Először Kecskeméten álltunk meg picit hogy kiegyesesítsük a lábunkat sétáljunk egyet. Sajnos a városházát épp tatarzták kívülről, amire nagyon kíváncsi lettem volna. Persze a Cifrapalotát láttuk meg a főteret is.

Utána mentünk tovább a Tisza tóhoz. Régebb óta figyelemmel kísértem az eseményeket itt. Két helyszínre Kiskörére és Tokajba 10-10 Nicols lakóhajót hoztak be az országba. Építették a hajóállomás részt, műhelyeket, kiszolgáló részeket és ahol a hajókat télen is tudják tárolni. Volt szerencsém még a tervezésnél látni mik készülnek majd. Szerencsére szakmailag nagyon komoly múlttal bíró és a világot végighajózó társaság állt tudásával a project mögé, a Mérföld Yachting tulajdonosai. Ők sok országban voltak csatornahajózni, és sok emberrel ismertették meg a hajózás eme formáját. Volt pici motorellenőrzés, este ott alvás egy hajóban. Persze a 4 szoba kettőnknek és a 2 fürdő sok volt, de hát nyilván baráti társaságokra gondoltak elsősorban, hogy ők bérelnék ki a hajókat. És másnap reggel kipróbáltuk az egyik hajót. Mondanom sem kell hogy jogosítvány nélkül is vezethető itthon is már. A képek szerintem önmagukért beszélnek.

Következő állomásunk Hajdúszoboszló volt. Itt töltöttünk pár napot, Medgyessy-Kovács Gyula festőművész testvérének jóvoltából. Mindenképp érdemes megnézni Gyula hat képből álló pannó sorozatát a Hősök terén. A festmények érdekesség, hogy a művész betontáblákra, kézzel festi alkotásait.

Hajdúszoboszlóról a Hortobágyra vezetett útunk. Természetesen a kilenc lyukú híd mely klasszicista stílusban épült kötelező látnivaló. Mellette látogatóközpont, és gólyamenhely található, ahogy a sérült gólyákat gyógyítják és védik, míg visszatérhetnek a természetbe.

Végállomásunk Debrecen volt. Nagyon szeretem a természetet és a szép növényeket, virágokat. Így az egyetem botanikus kertjét látogattuk meg először.

Természetesen utána elmaradhatatlan a belváros, a debreceni református nagytemplommal, mely az ország legnagyobb református temploma. Fel lehet menni és csodás kilátás nyílik a városra fentről.

Összességében jól sikerült utazás volt. Több helyen kérték a maszkot, de az nem gond, betartottuk a szabályokat. Finomakat ettünk, sétáltunk és jó kis körutat tettünk. Nézzétek meg ti is.