Szeged, majd Romániai meglepetés körút 2/1

Sajnos a Covid helyzetre való tekintettel jelenleg az utazás külföldi országban korlátozott, vagy feltételhez kötött. Van ahova oltásokkal, és/vagy friss PCR teszttel lehet menni, de az új európai oltási igazolvány is jó sok helyre. Csak hát hiába csináltattam antitest tesztet, kiderült arra nem jár. Az oltásokra meg már nem lett volna az idő. Tehát az utazási helyszín kiválasztását a konzuli szolgálat honalpjának a tanulmányozásával kezdtem.

Sokfelé lehet menni, szempont volt még továbbá, hogy autóval akármi is történik, akármilyen intézkedést hoznak az adott országok, haza lehessen jönni.

Elsó úticélunk Szeged volt. Sorolhatnám a látnivalók részletes leírását, de bevallom nem a teljességre törekedtünk. Persze van ami számomra kihagyhatatlan, van akit pedig nem érdekelt volna. Ó a lótuszvirágzás pont akkor volt… csodás! A botanikus kerteket vagy füvész kerteket igyekszem megnézni a nagyvilágban. A Szegedi 17 hektáros, 1904-ben alapították.

Talán a legfontosabb és legismertebb a Fogadalmi templom (hivatalosan a Magyarok Nagyasszonya-székesegyház) egy neoromán stílusban épült székesegyház a Dóm téren. A 20. századi magyar egyházi építészet egyik legjelentősebb alkotása.

A Tisza partra érdemes lesétálni. Útközben pedig keressünk egy jó éttermet, mert a halászlét nem lehet kihagyni. Az az egyik kedvenc ételem, bevallom.

A Gróf-palota egy csodásan megmaradt szecessziós épület. Felújított Víztorony ami ma is működik a látnivalók sorából nem maradhat ki. Az Ungár-Mayer palota kupoláját érdemes megnézni, Pécsen is van hasonló a Széchenyi térnél.

Ady Endre Múzeum a sok sok érdekes látnivalóval szerintem még bele kell férjen az útba. Állandó és folyamatosan megújuló időszaki kiállításai mellett komoly régészeti, néprajzi, irodalomtörténeti, történettudományi, természettudományi és numizmatikai kutatómunka folyik a Kultúrpalota falai között. A több mint 1,2 millió nyilvántartott műtárgyat magában foglaló közgyűjteményével az ország legnagyobb megyei hatókörű városi múzeumainak egyike. Igen gazdag régészeti, természettudományi, néprajzi, képzőművészeti, numizmatikai, történeti gyűjteménnyel rendelkezik.

Utána vele szembe a híd alatt van egy jó kis bár. Ott mennek a tévék, és pont a Formula 1-et is láthattam picit 🙂 Éa a sok gyaloglás helyett már a kisvasút is előnyt élvez. Érdemes menni vele egy kört, majd ami tetszik még megnézhetjük utána gyalog. Időt és energiát spórolhatunk vele.

És akkor átmentünk a határon. Bevallom volt párom semmit nem tudott az egészről, azt sem hogy oltás és papírok nélkül épp nem állítnak meg a határon. Bevallom folyton figyeltem, épp mi a szabály. És akkor íme az útvonal

Első útunk Aradra vezetett. Itt egy régi kollégámmal, barátommal Attilával találkoztunk. Ő nagyon régóta itt él. Elmondta, hogy sajnos még mindig meg van az ellentét a román és a magyar emberek között. A létszámunk pedig nagyon megfogyatkozott mára.

Az aradi Szabadság-szobor Zala György alkotása, amelyet 1890-ben avattak fel Aradon az aradi vértanúk emlékére. (lásd balra)Érdemes utánaolvasni a történetének itt: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szabadság-szobor_(Arad). További látnivalók az Állami Színház és a Közigazgatási Palota. A főtere szép, bár több épületre is ráférne a renoválás. Pár órás séta után továbbindultunk.

A nap végállomása Temesvár volt. Itt a szállásunk a belvároshoz nagyon közel volt. Erre midnig figyelek, meg arra is, hogy tudjunk parkolni.

Látnivalók: talán a legszebb, az Ortodox székesegyház, amit a három szent atyának, Nagy Szent Vazulnak, Nazianzi Szent Gergelynek, és Aranyszájú Szent Jánosnak állították. A három püspök jelentős szerepet játszott a keresztény teológiai tanok kidolgozásában és számos keresztény egyház elismeri szerepüket. 

Pár óra séta után továbbmentünk Temesvárra. A szállásunk is itt volt 2 éjszakán át.

Bánsági Ortodox Metropólia Katedrálisa

Szívem szerint azt írnám, a képek magukért beszélnek. Két napot mindenképp megért. Az épületek szépen felújítottak, a terek rendezettek, tágasak, az éttermekben finomak az ételek. Inkább olaszos jellegű ételek voltak, de a hagyományos levesük is megtalálható persze. Érdemes a belváros közelében foglalni szállást, mert este is hangulatos a város.

Látnivalók: A szerb ortodox püspöki palota a város legszebb épületeinek egyike. Római katolikus székesegyház. Rózsapark. Ortodox főszékesegyház. A Brück ház vagy palota Az Egyesülés téren (Piața Unirii) található. A Weiss palota 1912-ben épült és a Republicii sugárút elején található. Innen indul a tulajdonképpeni promenád. A régi prefektusi palota, más nevén Barokk palota két épület összeépítéséből készült. A Győzelem téren (Piața Victoriei) lévő Dauerbach palota 1912-1913 között épült.A Löffler palota a Győzelem téren (Piața Victoriei) található, 1912-1913 között építette Leopold Löffler vállalkozó. Cégszékhelynek szánta, valamint családi háznak saját maga és három fia részére. A gyárvárosi zsinagóga mór stílusban épült. A Temesvár központjában lévő négyszintes Emmer ház 1908-ban Székely László tervei alapján eklektikus és Art Nouveau stílusban épült.A Lloyd palota a temesvári korzó egy három emeletes monumentális épülete. Eklektikus stílusban épült szecessziós behatásokkal 1910 és 1912 között Leopold Baumhorn tervei alapján. A Dejan vagy Deschan palotát 1735-ben Deschan tanácsos építtette neoklasszikus stílusban. A háromszíntes épület utca felőli részét korintoszi oszlopok díszítik. Neuhausz palota. A Széchenyi palota a győzelem téren (Piața Victoriei) található. 1900 és 1914 között építette a Széchényi társaság. Számos templomot találunk még itt, de ezek felfedetését az olvasóra bíznám.

Innét indultunk tovább Erdély felé, ez a következő bejegyzésben olvasható.