Drezda és Lipcse – 4. nap

Drezda Frauenkirche IMG_6577Mivel Drezdában még mindig egész nap esett, sok mindenről nem tudok beszámolni a nap elejéről. Megnéztük a Frauenkirche-t. Kívülről, majd némi sorbanállás után be is jutottunk. Rengeteg ember volt. Aki nem tudná Németország egyik legjelentősebb evangélikus temploma. 96 méter magas a kupolája. 1945-ben leégett, majd rá két  napra a kupolája beomlott 1945-ben egy tűz miatt. Sokáig úgy hagyták a téren a romokat. Polgári adakozásból 2005-re újjáépítették, nagyrészt a régi romok felhasználásával. Több mint 100 millio euro gyűlt össze az újjáépítésre. Gyakran rendeznek itt koncerteket is.

A templom nem csak a béke, hanem az újjáegyesítés szimbóluma is.

 

Beatrix sarkát feltörte a cipője, így a reggel cipőboltban indult. Jó trükk a csajoknak… Meglett egy rettentően kényelmes piros bőrcipő. Nagy volt egész nap a boldogság. Tud jönni mint a fene egész nap mindenfelé… 🙂

Selfibot IMG_6599És megtörtént aminek meg kellett. Ellene voltam sokáig, azért nem vettem még, és olyan ciki dolognak tartottam. Aztán rájöttem, hogy mindig megkérni valakit, hogy fotózzon már le úgy, hogy xy épület tőlem jobbra látszon, a talaj ne legyen ferde, és ne vágja le már az épület tetejét vagy a lábam… és még sorolhatnám a bénázásokat, amiket eddig elkövettek, de elég volt, vettünk egy Selfiebotot. Sokfélét megnéztem, és végül egy elég masszív mellett döntöttem. Rollei valamit tud, tetszik.

Kávézgatás és ebéd után kiváltottuk a csomagjainkat a hotelből, amiből reggel kicsekkoltunk. Azt jó ha tudjátok, hogy attól hogy a szobát el kell hagyni itt pl. délben, attól még egy csomagtárolóban mindenhol otthagyhatók a bőröndök, és lehet várost nézni. Majd a vonat indulása előtt kicsivel begyűjtöttük a csomagokat, és indultunk Lipcsébe.

IMG_6612A vonat szuper volt, olyan igazi áramvonalas, gyors. Kiírta hogy 180 km/h-val megyünk épp. Tudom, ennél van gyorsabb is jóval, de azért remélem egyszer nekünk is lesz ilyenünk Pécs-Pest között. És csendes volt, nem az  a zötykölődős kattogós.

És a pályaudvar Lipcsében, hát bevallom, mintha egy reptér lenne. Étkezdék, üzletek… Ez a legnagyobb területű pályaudvar Európában. Évente 54  millió utast szolgál ki.

Lipcsében szállást térkép alapján foglaltam – a legközelebb az állomáshoz. Mivel a bőröndökkel nem nagyon akartam cipekedni, pont megfelelt a már jól bevált Novotel. Pesten is hibátlan volt. És bevallom, itt is tudnék akár 1 évet is lakni a szobánkban. A fürdő meg egyszerűen szuper. Beatrix tusolás után mondta, hogy ebben a kádban még egy fél órát el kell töltsön 🙂

Az előző drezdai három csillagos után, tényleg jelentős a különbség – nem a plusz 1 csillag miatt. A szoba összehasonlíthatatlanul jobb és a reggelinél meg biztos látható lesz a további szolgáltatás bővülés. Bevallom, Törökországban a Topkapi and Kremlin Palace-ban 5 csillagon messze elmaradtak ehhez képest a szobák. Érdemes mindig megnézni országonként, miért mit kapunk. Erre jó a Tripadvisor is egyébként. Persze ott is figyeljünk hány elmber értékelése alapján választunk, és ott is nézzük meg a fotókat mielőtt foglalunk. De námi gyakorlattal állíthatom, pontosan tudjuk mit engedhetünk meg magunknak, és azért mi a legjobb, amit kaphatunk. A Carlton hotelekben pl. reggelire mindig kapunk lazacot… 🙂


Nos ki sem pakoltunk, hanem esti városnézéssel kezdtünk. Augustusplatztól gyalog 3 percre vagyunk. A környező kis utcák itt is nagyon szépen fel vannak újítva. ÉS találtunk egy szuper éttermet, vagy szórakozóhelyet, nem is tudom. Nos itt vacsi, és 4 dl sör. Na a barátaim akik ismernek tudják már, mekkora ivó vagyok. Bevallom ennyitől is elzsibbadt kezem lábam…

IMG_6627

Este a hotelből gyors befoglaltam a berlini szállásunkat is. Mivel 2 nappal előbb érkezünk, így időben elé foglaltam a már otthonról kiválasztott hotelnek.

Viszont nem ugyanabba, hanem egy másikba. Azt is megnézünk. Ugye az elv, hogy ha lehet nem foglalok ugyanoda többet… A booking.com-hoz képest, most még 16%-kal volt olcsóbb 4 csillagon az Alexanderplatz közvetlen közelében a szállásunk.

 

Ha érdekel téged is, hogy spórolhatsz a szállásfoglalással, kattints ide, és megmutatom neked is.

MT reptéren könyvemmel

 

Üdvözlettel:

Merényi Tamás

utazásspecialista
info@merenyitamas.hu
skype:merko73
+36 70/319-0340