Pompei és dél felé át Szicíliába – 6. nap

Reggeli indulás, kis buszozás Sorretóban a vasútállomás felé. A sofőrünk rafinált volt. Volt nála vonatjegy, ami az 1,70 eurós jegynél drágább, 2,20 euró. Azt adta el nekünk, 5 euróból persze elfejeltett visszaadni, és a jegyet eltépte, ezzel érvényesítete. Nyiván az autómatának nem lett volna jó… Egyik ingyen, másik jegy drágábban, ez van. Itt is vannak ügyeskedők. Viszont legalább a vasútállomásnál tett ki minket.

A vonattal szerencsénk volt, pár perc múlva jött is azután, hogy megvettük a jegyet. A kalauz szólt ránk, hogy elfelejtettük érvényesíteni. Persze kedves volt, ráfirkélt a jegyre és ezzel el is intézte a dolgot. A Circumvesuviana Nápolytól megy Pompeien át Sorrentóba. Ez magánvasút, az

Előző este a hotelben olvastam Pompeiről, ahol kiderült hogy két vasútállomásuk van. Az egyik fél órára van gyalog a nevezetességektől, a másik viszont pár percre. A Pompei Scavi – Villa Dei Misteri a jó.

IMG_9109Ahogy leszállunk a vonatról, rögtön irányítanak vagy irányítanának minket a hostessek balra az utazási irodák felé, hogy ott lehet jegyet venni és persze idegenvezetőt bérelni a nézelődéshez.

Ha jobbra megyünk pár száz métert, akkor pedig megtalálhatjuk a jegypénztárat a romokhoz.

Kérhetünk audio guide-ot is több nyelven, vagy csak egyszerűen körbesétálunk a megmaradt romok között.

Több helyen látszanak az állványok, a restaurálás nyomai. Pár rész el van zárva a látogatóktól, de még így is akár 1 napot is bolyonghatunk, nézelődhetünk itt.

 

 

IMG_4587IMG_4582

 

 

 

 

 

 

 

Pompeii ókori római romváros Nápoly közelében, Campania olasz tartományban.

A Vezúv kitörése pusztította el 79-ben. Hatalmas hamu- és lapillitömeg lepte be a várost, teljesen eltemetve azt. (Forrás: Wikipédia)

IMG_4598IMG_4597

 

 

 

 

 

 

 

Pompeii első megtalálása teljesen véletlenszerű volt. A 16. században a Sarno-folyó szabályozási munkálatai során bukkantak rá az első falmaradványokra. 1748. április 6-án kezdték meg hivatalosan az ásatásokat Rocque Joaquín de Alcubierre spanyol mérnök vezetésével, akinek nevéhez fűződik Herculaneum 1738-as felfedezése is. A rövidesen híressé vált lelőhely kiemelt szerephez jutott az újkori európai kultúra fejlődésében. Napjainkban Olaszország egyik kiemelt turisztikai célpontja, a Világörökség része.
(Forrás: Wikipédia)

IMG_4593IMG_4581

 

 

 

 

 

 

 

IMG_4573IMG_4571

 

 

 

 

 

 

 

Pompei könyvAmikor az Alexandra Kiadóban dolgoztam, akkor készítettünk egy Pompei albumot. Az eltemetett város mindennapi életével és a római művészettel foglalkozik.  A kötet 416 oldalon rengeteg fotóval és leírással vezet be minket az akkori világba. Az első kutatók a puszta véletlennek köszönhetően a herculaneumi  színház romjainak latin felirataiból tudták meg Pompeji létezését. Akit bővebben érdekel a téma, érdemes elolvasnia. Sok kutató munkája van benne.

Útnak indultunk a távolabbi vasútállomáshoz, ahonnan először Salermóba mentünk. Itt a vasútállomáson kérdeztük, hogy juthatnál le Taorminába, Szicíliába.

IMG_4619 IMG_4614

Bevallom foglalmam sem volt, hogy a csizma orránál hol érdemes kiszállni. Kinéztem a térképen egy déli települést Villa San Giovannit. Gondoltam oda lemegyünk, keresünk egy kompot, majd onnan Messinából tovább megyünk busszal vagy ismét vonattal. Az irodában mondták, nem kell bonyolítani, van közvetlen járat kb 100 euróért két főnek. Nem tudtam hogy fúrtak e ott is alagutat, vagy hogy megy majd át a Messinai-szoroson a vonat, de mondtuk ok, így egyszerűbb.

És képzeljétek, a vonat belement egy hatalmas kompba. A legalsó szinten volt a vonat, feljeb eggyel az autók, és a felső két szinten pedig az emberek. Hihetetlen volt. Menet közben ki lehetett szállni. Felmentünk a fedélzetre, és még a kapitányi hídra is benngedtek minket, ami állítólag nem gyakori. Két-három ember elvezeti a kompot. Rengeteg kapcsoló és műszer volt ott. A kapitány pedig mosolygott. Kedves gesztus volt tőlük nagyon.

IMG_9116IMG_9115

 

 

 

 

 

 

 

 

Este 21 óra körül értünk Taorminába, a vasútállomásra. Kiderült, ezt tartják a világ legszebb vasútállomásának. Több filmben is szerepelt.

IMG_9140

Innét majd 1 órás séta volt a moló, ahol várt minket a kis motorcsónak, ami elvitt minket a horgonyzó yachthoz. Útközben számtalan étterem, bár, fagyizó és üzlet előtt sétáltunk el.

A kép bal oldalán lévő fényeknél volt a hajó. Zoli bartátom mondta, hogy villog nekünk a lámpájával, és úgy odatalálunk a kikötött hajóhoz. Na ez elég viccesre sikerült, a parton lévő lila fények volt a támpont, ahol összetalálkoztunk. És úgy mentünk a motorcsónakhoz velük együtt.

Megint ringatózva aludtunk a hajón.

 

Folytatom…

 

 

Ha érdekel téged is, hogy spórolhatsz a szállásfoglalással, vagy hogy kereshetsz te is komoly pénzt az interneten, kattints ide, és megmutatom neked is. Keress meg akár telefonon is nyugodtan.

MT reptéren könyvemmel

Üdvözlettel:

Merényi Tamás

utazásspecialista
info@merenyitamas.hu
skype:merko73
+36 70/319-0340