Taormina és Etna – 7. nap

Este 21 óra körül értünk Taorminába, Európa talán legszebb vasútállomására. A hajóig majd 1 órát gyalogoltunk, ami az öböl másik felén horgonyzott. Itt találkoztunk újra össze a csapatunkkal. Ők jól viselték a tengert, megálltak a Lipari-szigeteknél, Stromboli, Vulcano, iszapfürdőzés, majd a Mesinai-szoroson át jöttek le ők is Taorminába.

Az idegenvezetővel Ritával megbeszéltük még este, hogy pontosan melyik étterem elé tudunk kimenni motorcsónakka, és oda jöjjenek. Reggel 8-ra kipakoltunk minden csomagot a partra, és kezdődött utolsó napunk.

Rita 17 éve él itt német férjével. Egyetemet végzett történész, és idegenvezető. Hatalmas tudás bitrtokában van. 5 nyelven visz csoportokat. Kihangsúlyoznám, hogy ha magunk is szervezzük meg útunkat, fapadossal sokfelé eljuthatunk olcsón, szállást is találhatunk az interneten, de 1-1 alkalommal ne sajnáljuk a pénzt egy profira, aki a helyismerete révén sokkal többet tud mint mi az adott környék látnivalóiról. Ráadásul figylelmbe is veszik a csapat érdeklődési körét.

Ritával előre egyeztettem, hogy szeretnénk megnézni Taorminát, az Etnát, és úgy szeretnénk ebédelni, hogy közben az Etna látható. Ja és Csontvái híres festményének a helyszínét mindenképp látni szerettem volta. Első tényleg komoly munkáim között szerepelt Romváry Feri bácsival egy Csontváry album elkészítése. Annakidején az összes képének a címét tudtam. Nem gondoltam volna, hogy láthatom is ahol festett.

Taormina látnivalói:

– San Nicolò bazilika
– Naxos romjai
– Isola Bella természetvédelmi terület (akinek fáj a lába, ne induljon útnak a sok lépcső miatt..)
– Színház

IMG_4672 IMG_4660 IMG_4658 IMG_4636

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_4764

Botanikus kert bejárata a színház mellett.

Taorminára és az Etnára nem elég 1 nap, de ezt tudtuk előre. Szicília megér minimum 1 hetes nyaralást. Azt hiszem még visszajövünk. Cataniába olcsó a repülő, és kb 2 óra alatt lent is vagyunk.

 

A nap második fő programja az Etna volt. Jelenleg 2000 m-ig lehet autóval vagy busszal felmenni. Onnan még további 500 m-t tehetünk meg felvonóval. Ennél feljebb már csak szervezett csoporttal és vezetővel mehetünk, mert veszélyes.

Jelenleg az egyik kürtő füstölög. Ha elkezd sárgás füstöt eregetni, akkor a lakosságot is figyelmeztetik, és indul az evakuálás. Több kitörés hatalmas pusztításokat okozott lávafolyamaival a környéken. Emiatt nem is engednek építkezni a vulkánra. Lásd lent, ahol egész házat elnyelt a láva.

IMG_4810 IMG_4837

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egyik, már nem működő részére mentünk fel mi is, körbejárva a nagy és méh hideg szélben az egyik krátert. A képen látható, hogy menyasszonyt is hoznak fel ide fotózni. Szegénynek tuti nem volt melege.

A végén a repülőt majdnem lekéstük – ez valahogy megy nekem – de sikeresen hazaértünk. A csapatnak nagyon tetszett az utazás, töröm a fejem a kövezkezőn, merre induljunk útnak.

Köszönet a csapatnak, Antának, Editnek, Lacinak, Anikónak, Beatrixnek – promnak, akik velünk tartottak, Zolinak aki a felvételek egy részét készítette, Csabának, akivel már jóideje hajózom együtt. Szuper volt! És persze Ritának a fantasztikus idegenvezetésért.

 

 

Ha érdekel téged is, hogy spórolhatsz a szállásfoglalással, vagy hogy kereshetsz te is komoly pénzt az interneten, kattints ide, és megmutatom neked is. Keress meg akár telefonon is nyugodtan.

MT reptéren könyvemmel

Üdvözlettel:

Merényi Tamás

utazásspecialista
info@merenyitamas.hu
skype:merko73
+36 70/319-0340