Portugália – Sintra

Ide mindenképp el szerettem volna jönni, mondhatnám azt, hogy ez volt a legfőbb cél. A várost a VIII. sz. környékén alapították, és a XIX. századtól lett a portugál királyi család nyári rezidenciája. 

Sintráról elég sok kép van fent a neten, a google keresőjébe ha beírjátok, csodaszép drónos képeket is lehet látni. Sajnos mivel hegyre épült, a fotókat a földről nehéz megcsinálni úgy, hogy tökéletesen visszaadja a szépségét. 

Lisszabonból az óceánpart felé indulva kb. 30 perc vonatozással érhető el. A lisszabon kártyát meg lehet venni úgy is, hogy erre a részre is érvényes legyen. Időpontot kell foglalni, és nagyon hosszú sorok kígyóznak mire bejuthatunk a palotába. Elektromos tuk-tukkal mentünk fel a hegytetőre – kb. 25 perc volt az út –, a Pena-palota és parkhoz. Volt némi rohanás, és mondtuk a sofőrnek, hogy kb. fél óra múlva kell a jegyünk értelmében bejutni. Rengetegen álltak még sorba.

Érdemes nem csak a teraszos jegyet és a parkot megnézni, hanem a palota belső szobáit is. Számtalan bútorban, festményben és régi dísztárgyban gyönyörködhetünk. Igazán Pazar gyűjtemény tárul a szemünk elé.

A környéken számos palota és villa található, melyek a romantikus építészet gyöngyszemei, csodaszép kertekkel. És az óceán közelsége is vonzotta a jómódúakat a környékre.

A hegytetőn látható a Mórok vára.

És egy igazán különleges látnivaló a Quinta da Regaleira.

Egy csodaszép gótikus villa, hatalmas kerttel. A fő látnivalója pedig egy kút, melyet körülölel egy csigalépcső, és lemehetünk az aljába. És ott még egy titkos barlangrendszeren is végig sétálhatunk.

Semmiképp ne hagyjuk ki a Sintra Nemzeti Palotát sem.

A város központjában található ez a XV. században épült palota. 

További látnivaló a Monserrate palota. Ide már nem jutottunk el a reggeli csúszás miatt sajnos.

Szóval érdemes egy teljes napot rászánni, felejthetetlen élményben lesz részünk. Talán ez volt a legfárasztóbb napunk. Nyáron 40 fok körüli hőmérsékletben nem is tudom, hogy tudtuk volna végig gyalogolni.