A Csontváry képek egy része tényleg elkerül Pécsről?

Kedves olvasóim. Nem politikai cikket írok, ilyet tőlem nem is fogtok olvasni ezentúl sem. Egyszerűen csak megdöbbenek azon, hogy igazi és pótolhatatlan értékek elkerülhetnek Pécsről valami miatt.

Miért is kell hogy látványosságok és komoly vonzerőt jelentó alkotások, építmények, szobrok, természeti jelenségek stb. legyen egy településen? Roppant egyszerű. Turistát vonzanak ide. Ami pedig máshol nincs, és valaki érdeklődik pl. a festészet iránt, annak egy alternatíva lehet Pécs. Persze Pesten is meg lehet nézni majd őket, ezt nem vitatom. És ez Pestnek biztos jó. Úgy gondolom, hogy ott van rengeteg látnivaló. Ha ezek a képek ott vannak, akkor is el fognak menni oda az emberek, mert csodaszép. És tényleg a világ egy vonzó célpontja. A magányos cédrus számomra a festészet egy műremeke. Annakidején amikor Romváry Ferenccel megcsináltuk a Csontváry albumot, munkásságom egyik fénypontja volt.

Viszont Pécsre ki fog jönni? Vagy mennyit marad itt?

Muszáj elmondanom egy példát. Amikor külföldről jött valaki ide, akkor megmutattuk nekik a látnivalókat. Székesegyház, Széchenyi tér, Jókai tér, Király utca – régen még Kossuth Lajos utca volt. El lehetett menni Orfűre másnap, mellette az Abaligeti cseppkőbarlang is jó célpont volt. Most hogy felújították egy Eu-s project keretében az egészet, tényleg jó választás. Persze egy nap jó Villány a finom és híres borok és ételeik miatt. Aki gyógyfürdőt szereti, elmehet Harkányba. Magyarhertelendre szaunázni…

A városban még Zsolnaynak van két helyszínen gyűjteménye, meghallgathatunk a koncerttermünkben egy előadást. Felmehetünk a TV-toronyhoz. Vasarely, Jókai tér, Mondern Magyar Képtár… és itt már gondolkodnom kell, hogy ok, mi még. Persze sok Pécs album és Baranya album készítésében vettem részt, aki ismer az tudja hogy tudnám sorolni a látnivalókat. Viszont aki idejön, az különlegeset akar látni, egyedit. Amit otthon elmesélhet, és a barátok is kedvet kapnak hogy lássák.

Attól lesz az itteni éttermekben fogyasztás, attól lesz hotelfoglalás itt, ham innél többen jönnek.

Tehát ha valahonann elvisznek fontos és különleges látnivalót, onnan turistákat visznek el, és a helyi iparosok, hotelek, vendéglátóhelyek vendégeit.

Most már hogy szerencsére az autópálya kész, így le lehet jutni Pestről 2 óra alatt simán. Még annak ellenére is, hogy a pici dombok alá valaki 3 alagutat építtetett – elnézést, de ezt muszáj kiírni magamból. Pár méter földért kell lelassítanom mindíg 90-re. És persze a trafipaosok is ott élősködnek rendszeresen. Aki kitalálta az kívánom hogy Rinyaújlakon nyaraljon maximum, persze ha van ilyen egyántalán.

Tudom kisarkítottam az előző bekezdést, viszont egyvalamiben jó ha biztos lehet az, akinek szállodája, étterme, szórakozóközpontja van. Amiőből persze pénzt akar keresni.

Jelenleg az utazó adott pénzkeretéből azt nézi meg, hogy hol kapja a pénzéért a számára legkedvezőbb dolgot.

És oda fog menni. Leegyszerűsítve, egységnyi pénze és ideje van az utazónak! pl. 100 000 Ft-ból eldönthetem, hogy Erdélybe megyek, vagy Ausztriába a helyekbe. Mindkettő szép. Van mellette és ellene szóló érv is. De akinek a zsebébe van a pénz, az dönt.

Ha 1 évbe 1 tengerpart fér bele és 1 városlátogatás a pénzügyi és időkeretbe, akkor azt választjuk, ami nekünk a legjobb. ÉS befolásolhatja pl egy 11000 Ft-os repcsijegy Barcelónába. Most ennyi. És akkor eljön valaki pl Debrecenből Pécsre? És akkor még kérdezem hogy mennyi esély van arra, hogy Bécsből jöjjön ide? Vagy gondolkodjunk el azon, hogy Horvátországba mennyien mennek Magyarországról, mennyi pénzt költenek ott, és mennyien jönnek ők ide? Ugye nem nehéz megsaccolni melyik a több.

Úgy gondolom hogy minden régiónak törekedni kellene arra, hogy valami nagyon komoly vonzerőt nyújtson, és legalább egy 3 éjszakás tényleg élményekben gazdag programot tudjon nyújtani az ideérkezőknek.

Egy Európa Parkja ha a lenne Pécsen, akkor az orszából, vag a környező országokból idejönnének? Nem kérdés. Kellene hozzá 2-3 milliárd forint. De rögtön 3-ról 5 napra is nőhetne az ittartózkodása a turistáknak. De mondhattam volna Disneylandet is, vagy Tropical Islandot is Berlin mellett.

Kívánom, hogy legyenek olyan emberek, akik mernek nagyot álmodni, és olyan dolgokat létrehozni, melyek maradandó pozitív emléket hagynak hátra, mely sok sok turistának hoz örömet.