Mire fordítsuk időnket, hogy elérhessük a célunkat?

Sok emberrel beszéltem az utóbbi időben. És bevallom, minden tárgyalásból sokat tanulok. Mindig egyre közelebb kerülök a célomhoz általuk. És azt is látom, hogy sok esetben a szűklátókörűség a legnagyobb korlátja az embereknek.

Azért nem értek el eddig lényeges eredményt, mert nem mernek látni, nem mernek nagyot álmodni.

És a legnagyobb probléma, hogy olyantól akarnak tanulni, vagy olyanok véleményére adnak, aki nem is érte el azt, amit ők szeretnének. Egyszerűen leírom. Ha valakinek van motorja, és sokféle volt előtte, akkor meg lehet kérdezni tőle, hogy melyik miért volt jó, és utána tudunk vásárolni mi is. Nyilván ha több embert megkérdezünk, akkor egyre jobban tudjuk mit akarunk, és azt is mit nem.

Tudom ezekre sokan mondják, hogy persze, alap dolgok ezek. De nézzük konkrétabban. Találkoztam valakivel, aki tanult, diplomás. Tényelg szimpatikus, értelmes srác. Kicsit utánam nézett, és látta a facebookon vagy a youtubon, hogy rendezvényekre, oktatásokra járok. Kitalálta a tutit. Ő fénytechnikában utazik, és milyen jó lenne, ha a rendezvényeinket szervezhetné, ott világgíthatna, és keresne vele pénzt.

Eddig ok, nyilván ott kell próbálkozni, ahol használják az ő szolgáltatását. Két napja gondolkodom a dolgon, és valójában nem jövök rá a megoldásra vele kapcsolatban. Előfordult már olyan, hogy egy cég, aki 500-1500-3000 embernek akar műsort csinálni világosítót kér? Nem hiszem. Persze lehet hogy tévedek. Fellépőt kérnek szerintem, aki/akik adnak egy műsort, és ők hoznak hangosítót, színpadtechnikát stb. De ez már részletkérdés.

Nos, elmondtam a srácnak hogy mivel foglalkozunk. Online turizmus bemutatása, piaci növekedések. (közgázos ezeket kell hogy értse.) Hogy működik a szállásfoglalás, repjegyfoglalás, hogy jutunk el a hotelbe. Mik a legnagyobb foglalópotálok. Hogy lehet ezek közül pillanatok alatt kikerestetni a rendszerrel a legjobb pillanatnyi szállásajánlatot. (Nyilván a különböző pénztárcával rendelkezők esetében.)

Kiderült ő is utazik. Mondtam neki, hogy írja fel hogy jövőre mennyit szándékozik utazásra költeni, majd alá mennyit költ a következő 5 évben átlagban. Utána felirattam vele hogy hány olyan ismerőse van, aki tényleg sokat utazik, és el tud költeni kb 150.000-200.000 Ft- ot utazásra családi szinten. Mondtam neki, ha akarja mutassa meg, ha nem  akarja, akkor csak magának írta fel, nem baj.

Nos megbeszéltünk mindent, értelmes és jó kérdéseket tett fel. Tényelg jókat! És akkor jött a mondat, hogy ok, érdekli a dolog, ha szerzek neki munkát, amivel a fénytechnikai szolgáltatásával megkeresné a nyaralásának az árát, és akkor csatlakozik hozzám.

MIVAN? Nem akartam elhinni. A számokat amiket felírt, megmutatta. Kiszámoltam neki, hogy alaphangon 12 000 000 Ft-ot tudok a zsebébe tenni meghatározott idő alatt, és megtanítom hogy működtesse a turisztikai vállalkozását. És persze utazgathat bőven, nekem is sikerült annyit mennem 2 év alatt, mint a legtöbb embernek egy élet alatt.

És teljesen komolyan gondolta, hogy ő ki tud szolgálni minket. Mondtam neki, hogy bocs, de a barter ott működik, ahol nincs pénz. Velem akkor tud dolgozni, ha ezt az üzletet tisztán, mindenféle trükk nélkül csináljuk. Egyébként nem adom az időm erre. Ez egy teljesen kitalált rendszer, amiből jópáran dollármilliomosok lettek. Kiosztogattak már egy csomó kocsit, nem az olcsó kategóriákból. Én is az egyikben ülök már két éve.

Itt minden ki van találva, és minden része működik. Igazán az a megdöbbentő, hogy látszott, annyira az ötletére koncentrált, hogy szerintem nem is igazán hallotta mit szalaszt el. A múltkori rendezvényünket tudtommal kb 100 fő rakta össze a filmstúdióban. Profi volt a technika, minden. Az Antalyain meg 3000-nél is többen voltunk, és világsztárok léptek fel.

Úgy gondolom, hogy ha valaki be akar jutni termékével, szolgáltatásával valahova, akkor nem kell mindenféle trükkökhöz folyamodni. Annyit kellett volna mondania, hogy itt a névjegyem (ja nem volt neki), itt a weblapom, ezek a referenciáim, ennyi ideje vagyok a szakmában, ezek az előnyeim a többiekhez képest, és tudsz e segíteni bejutni, vagy van e ötleted hogy hol kereshetek piacot.

Ehelyett feltételeket akart szabni, és meglepődött amikor mondtam, hogy nekem nem az a dolgom, hogy a cégnek ki világosít vagy hangosít. Nem érdekel. Nekem az  adolgom, hogy az utazási rendszert bemutassam a legjobb tudásom szerint, megmutassam miért ez a legjobb a világon, és miért ezzel utazom 3 és fél éve. És nem szeretnék üzletkötősdit játszani, hogy valamivel segítek megkeresni valakinek 1 millió forintot, amit el tud utazni a következő akár 5 évben.

A célra és a pontos feladatra kell koncentrálni úgy, hogy másokat segítsünk a problémájuk megoldásában. És ehhez keresem a támogatókat, nem olyanokat, akik a nem sikeres vállakozásukat élesztgetik, vagy fejlesztenék. Ehhez értek, imádok utazni, és ebben tudok segíteni az embereknek, hogy ők is utazhassanak, vagy hogy legyen rá pénzük.

Azt tudom megmutatni, hogy ezzel hogy tudsz ennyit, vagy sokkal többet, vagy egy Mercedest keresni, vagy több mint 4 kontinensen 100 hotlben aludni olcsóbban, mint gondoltad volna valaha. Ezt tudom, de azt nem, mitől rendel valaki egy világítástechnikát, hacsak nem egy disco vagy egy zenekar. De mi nem azok vagyunk, és ezt lehet tudni a legelején is már.

A másik fontos dolog. Mindenki, akinek van leírt célja, az tudja, hogy ezek amiket épp csinálunk, eszközök hozzá. Hogy elérjük és megvalósítsuk. Ha végiggondolom, akkor ha valakinek nincs a zsebében 150 000 Ft, amit mondjuk a következő évben el tud utazni – tudom, sok ember ilyen – és el tud indítani egy kockázatmentes online turisztikai vállalkozást, akkor annak mennyire megy a mostani saját üzlete?

Nem azt mondom hogy ezt csináld, ha nem szeretsz utazni, vagy nincs kedved ehhez. Csinálj valami mást, folyton figyeld az eredményeid, és legyél sikeres és tisztességes abban amit találtál. És csináld 2 évig egyfolytában! Ne add fel. Ne hagyd hogy a sikergyilkosok nyerjenek!

Mi az esély rá a fenti példában, hogy jobban fog menni X üzlete, amikor még egy névjegykártyája sincs? Mi kell egy névjegyhez? 20-50 Ft, egy lasernyomtató és egy olló. És van 12  névjegyed szép papíron. Kell egy kölcsön okostelegfon, vagy fényképező, aminek jó a kamerája, és csinálsz egy 2-3 perces bemutató filmet. Youtube ingyen van… Megnézed ki a célpiac, és tájékozódsz arról, hogy akivel leülsz az kompetens e a kérdésben. Vagy egyszerűen azt mondod, ezzel foglalkozom, tudsz e segíteni. Ennyi. Bármivel foglalkozol.

Én is pár percben el szoktam mondani mit csinálok, beszéljünk e róla. És ha igen, akkor folytatom, ha nem, akkor pedig nem húzom senki idejét.

Nem írtam nevet, és remélem ha az illető magára ismer, akkor tanul belőle, és nem megsértődik, nem az volt a cél, tényleg.

Aki elolvassa pedig remélem megnézi, hogy a jelenlegi élete olyan e, amilyet szeretne. Amit most csinál, amiből él azt szereti e, abból meg tudja e valósítani az álmát. El tudja e tartani a családját, vagy tudja e azt csinálni amit tényleg szeret. Ha igen, akkor csinálja azt minnél jobban.

Ha nem, akkor pedig gondolkodjon el azon, hogy ha nem változtat semmit az életében, tevékenységében, akkor mitől lenne más az eredmény?

Ennek a srácnak mitől lesz 150.000 vagy 1.000.000 Ftja, hogy elutazza? Mi kell itt ahhoz, hogy picit kinyiljon a világ előtte, és észrevegyen mást is? Érdekes lenne mondjuk minden évben leülni vele, és megkérdezni mire jutott.

 

Kívánom, hogy legyetek befogadók, és hallgassátok meg az új dolgokat. A világ változik, és nektek is kell, ha lépést akartok tartani vele. Tanulni kell folyamatosan, de csak olyat, ami tényleg örömmel tölt el. Akkor érdemes volt megszületni, ha olyan életed van, amilyet szeretnél.

Tudom, hogy ez amit leírtam most sok embernek nem fog tetszeni, higyjétek el, tudom hogy rengeteg embernek megélhetési gondja van, és tudom rengeteg valakinek a 150.000 Ft amiről írtam. De azt is tudom, hogy ha nincs, mit kell tenni hogy lehessen. De az rajtad múlik, hogy befogaod e valakitől az információt. Ingyen nem fogják odaadni, az biztos sehol.

Hajrá, találd meg az utad a célod felé! Sikerülni fog!

Tűzd ki a következő úticélod! Nekem megvan, és csinálok róla filmet nektek, ígérem.

Screen Shot 2015-12-04 at 22.10.06

 

Ezt azoknak tettem ki, akik szeretik a különleges utakat. És akik tudják, hogy velem tarthatnak ezen az úton is. Szuper lesz. És tudom hogy nagyon klasz csapat fog elkísérni ide is. Tartsatok velem.