Thaiföld – Bangkok, Pattaya

A Szilvesztert már Bangkokban töltöttük. Kicsit sűrű volt a program, mert a csapat akart egy kis tengerpartot a végére, így Bangkokból csak azt láthattuk, ami 2 napba belefért. Ez a majdnem lehetetlen küldetés egy ilyen nagy városban. A Grand Palace-val kezdtük, mivel online jegyfoglalás nem működött, ezért taxival rögtön oda mentünk. Na és itt jön a bökkenő. Ha egy 5 csillagos hotelben laksz, és ott kérsz taxit, akkor szemrebbenés nélkül mondják egy 70-100 bahtos útra, hogy 300 vagy 400. Ha közlöm velük, hogy use meter – vagyis használd a taxiórád, akkor pedig elmennek. Tehát még a parasztja van megsértődve, hogy nem tudott meglopni? Nem azért tudok 5 csillagos hotelben lakni mert ostoba vagyok, és hagyom hogy meglopjanak… Három taxi is egymásután ezt megcsinálta, majd kicst odébb gyalogoltunk a hoteltől…

A Királyi Palotánál némi rövid sorbanállás után megvettük a jegyünket, és majdnem rögtön be is jutottunk, de a térdgatyában kiszedtek minket a sorból. Így lett egy vékony, nem túl divatos elefántos gatyóm.

A palota után pedig a Csajopraja folyón egy kétórás hajózásra is befizettünk. Hát a nagy motor és turbó csak úgy röpített minket. Nagyon nagy élmény volt.

Temple of Dawn – A Hajnal Temploma – naplementekor 🙂

Megéheztünk, és a tuktukkal a KhaoSan Roadra vitettem a csapatot. Ott rögtön ettünk, majd végigsétáltunk az embertömegen. Éttermek, bárok sorakoznak, ez a leghíresebb utcája Bangkoknak. A környék tele olcsó hotelekkel a hátizsákos turistáknak. A Part című film is itt kezdődik.

Utána hotel, majd fürdés átöltözés után picit bementünk az éjszakába. Találtunk a hoteltől kb 20 perces sétára egy ír kocsmát. Egy gitárral egy lány nagyon szépen énekelt. Ittunk pár sört, majd ott érte a csapat egy részét az éjfél. Utána pedig a hölgy eljátszotta az egyik kedvenc számom amit kértem tőle, a Cranberries Zombie-t. Illett a hangfekvéséhez, nem volt irreális a kérésem.

Másnap a csapat kétfelé oszlott. Volt aki már rég besokallt a pagodáktól és sztúpáktól, így vele elmentem Bangkok egyik legnagyobb bevásárló központjába, hogy vásárolhasson. Közben pedig találkoztam egy régi barátommal, aki 23 éve él Bangkokban. A csapat másik felének meg elmondtam, hogy miket nézzenek meg. Mindent nem sikerült sajnos, elsején a fekvő buddha temploma zárva volt.

Igen, lehet enni rovarokat, tücsköt stb.

Másodikára kértünk egy minivant, és leutaztunk Pattayára. Na it sikerült a hotelt jól beválasztani, az éjszakai élet szinte kellős közepébe. És akkor itt megemlítem, amiről csak mendemondák vannak, az igaz. Este 6 órától indul az éjszakai élet. Lányok jelzik ha pillangók, a lady-boyok pedig közlik hogy ők lady-boyok, nehogy félreértés legyen. Rengeteg zenés bár, étterem van itt. Sokan ezért jönnek. Láttunk idősebb pasikat egész fiatal csinos lányokkal. Hogy mennyi ideig vannak együtt, sosem fogjuk megtudni. Állítólag lehet bérelni 1 hétre, vagy akár hónapokra is a lányokat. És van még valami, ami elszomorított. Rengeteg kis bódé van, amiben füvet árulnak. És azért rengeteg, mert gondolom meg is élnek az eladásából. Mindenféle üvegekben ott voltak a bevallom nem tudom milyen fajta valamik. Felirat is volt rajtuk és ár is. Sosem fogom tudni, tőlem ezek tönkremennének, de szomorú, hogy ennyi megél, mert azt jelenti eltartja őket a vásárló közönség. Mennyi értelmesebb dolgot is vehetnének amitől okosabbak lehetnének, és nem pusztítanák magukat az emberek… De ez nyilván csak egy vélemény.

A tengerpart nagyon klasz, napi 1000 Ft-ért kaphatunk nyugágyat. Az árusok pedig jönnek mindenfélével, és szinte hanyatt fekve is vásárolhatunk. Persze ha még elfér a bőröndünkbe. Én a kisfiamnak annyi klasz játékot találtam, hogy pár ruhámtól meg kellett hogy szabaduljak hogy nyerjek helyet a bőröndbe. De megérte, majd apránként megkapja. Azért apának örüljön ha hazajövök, ne a sok ajándéknak…

Big Budha – ide egy kisbusszal jöttünk, a sofőrt pár órára igénybevettük, hogy csak minket fuvarozzon.

Úszó piac itt is, mindenféle vásárlási lehetőséggel

Ó, nem tudok betelni vele… Sanctuary of Truth – Az igazság szentélye. Kézzel faragott, buddhista és hindu szobrokkal díszített templom. A csúcsa 105 m magas. Csodás. Ilyen szép faragványokat még sehol nem láttam. Nagyon sokan jönnek ide, vezetett csoportokban látható. Karszalag, fix időpont és védősisak jár a bemutatásához. Ki ne hagyjátok.

Elfáradtunk. Három hét tömény élmény, mászkálás, sokféle helyszín, szállás… Hazafelé Bangkok-Omán-Szaúd-Arábia-Budapest útvonalon jöttünk volna, ha Szaúd-Arábiában nem léptetnek be minket az országba, nem kérnek egy pár órás átszállásért 44.000 Ft-nyi vízumot (lehúzásnak tartom), majd a nagy bőrödből nem veszik ki a a baby-kobrás italt. Bevallom nem tudtam hogy ott kell vízum, és azt sem, hogy a nagybőröndbe nem vihetek át egy pici üvegnyi italt. Lekésették a gépet, 6-8 ember munkaimitálás gyanánt 4 útlevelet és egy papírt töltött ki kb. 6-7 óra alatt. Persze jöttek utána a taxisok hogy visznek hotelbe, de mondtam hogy látva az itteni emberek lustaságát és munkatempóját, köszönöm, sem a szaudiakra, sem az országukra nem vagyok kíváncsi. Így lekéstük a gépünket, és Róma felé két új repjegyet kellett vennünk. Így negyedszer mentem eddig Rómába úgy, hogy nem oda indultam… Ettől a hibától eltekintve az út szinte 100 százalékosnak mondható. Ez a dolog lehet azért történt meg, hogy érezzük azt, hogy minden nem lehet tökéletes. Ráadásul amikor segítő szándékkal beírtam 1-2 Facebook csoportba, hogy más ne járjon így, volt aki annyit csámcsogott a hibán és úgy gondolta hogy minősíthet ezért, hogy tiltanom kellett. Ez még egy szűrőnek is jó, hogy láthassuk, ki ragad le ezen, és ki tudja látni azt, hogy 3 hétig minden klasz volt, és mindent megoldottunk.

És végül de nem utolsósorban köszönet a csapatnak, akik elkísértek, és akikkel még színesebb lett az útunk. Heninek, Gyurinak, Robinak, Eszternek és Imrének.