8. nap – Berlin

Ismét új nap kezdődött Berlinben. Folytattuk a fal maradványainak a felfedezését. A Mauerparkba mentünk. Itt a stadion mellett elég hosszan látható még. Grafitisek használják, épp több csoport is festegetett rá. Még egy tévéstábbal is találkoztunk, a helyi fiatalok zenei klipphez készítettek felvételt. A park nem nagy szám, elég nagy, de semmi extra.

Tovább sétáltunk a belváros felé. A Bernaue Strassen is található egy szelet a város történelméből. Egy dokumentációs központot láthatunk itt azok emlékére, akik meghaltak a határon való átkelésnél.

Tíz perc séta után érkeztünk a Múzeum Szigetre. Öt múzeum található itt. Egy kombinált jeggyel, bemehetünk mindegyikbe. Szánjunk rá egy napot, egyébként vagy végigrohanjuk őket, vagy csak egyet vagy kettőt tudunk megnézni.

A Pergamon Múzeumot 1910-ben kezdték el építeni, és 20 év alatt készült el. Több mint 1 millió ember látogatja évente. Ez a leglátogatottabb német múzeum. Közel-Kelet kiállítás található itt, valamint az Iszlám művészeti rész is itt kapott helyet. Eredeti méretben látható továbbá a Pergamon Altar és a Market Gate of Miletus (piackapu). Babiloni, Uruk, Assur, Miletus, Prieneés Egyiptomi emlékeket láthatunk itt.

Egyiptom MúzeumA Neues Múzeum mellette 1843-ban épült. A II. Világháborúban a bombázások során nagyon megsérült az épület és csak 2009-ben nyílt meg ismét. Egyiptomi és előemberi gyűjtemények láthatóak itt. A legfontosabb, amit mindenképp keressünk meg Nefretiti, egyiptomi fáraónő alakja, egy őrzött teremben. Sok szarkofágot is láthatunk itt. Az egyiptomi részt is mindenképp érdemes megnézni még annak is, aki Kairóban látta a Kairó Múzeumot.

Itt van még az Altes Múzeum, rengeteg antikvitással. 1823-ban épült., neoklasszikus stílusban. 1999-ben elnyerte az UNESCO védelmet. Előtte a parkban rengeteg ember pihen meg. Még komplett koncertet is hallhattunk itt egy dobossal és két gitárossal – Rolling Stones számokat játszottak, elég jól.

Az Alte Nationalgalerieben 19. századi festményeket láthatunk – Monet, Manet, Max Liebernann…

Berlin Cathedral IMG_1548A Berlin Katedrális is a park fölé magasodik. Egyik fő látványossága a városnak. Az evangélikus templom 1905-ben készült el. A püspök nem költözött ide, nem volt fő székhelye. 1747-1750 között épült. 116 m magas, 114 m hosszú és 73 méter széles. Ez volt akkor a legnagyobb protestáns templom.

Cube IMG_6780Nem messze látható még a Humboldt Box. Ideiglenes kiállítóhelynek készült. Jelenleg formájával kitűnik a park többi épülete közül. A tetején kávézó található (19 óráig van nyitva).

 

Sony Center IMAXIMG_1578Úgy döntöttem, elég a mászkálásból. Elsétáltunk a Potsdamer Platzra, és megnéztük a Sony Centert. 2000-ben épült, és ez a Sony európai főhadiszállása. Sokféle üzlet, étterem, konferencia terem, filmmúzeum, szálloda, IMAX mozi, Sony bolt található itt. Megnéztünk egy filmet az IMAX moziban. Bőrfotel, igazán kényelmes, pohártartóval, hatalmas képernyő – ívesen hajlított, emekedő széksorok, hogy mindenki lásson és elképesztő hanghatás… Jó kis randihely a párunkkal.

 

Késő este hulla fáradtan tértünk haza. A csomagmegőrzőből kiváltottuk a csomagjainkat, és elfoglaltuk a szobánkat. Nem említettem, hogy délben próbáltunk becheckolni. Azt mondták, nincs kész a szobánk. Persze van Carlton klubkártyám, és előtte megnézték, hogy milyen szintű szállodákban voltam a világ mely városaiban, és bepróbálkoztak, hogy x euro ráfizetéssel persze adnának olyan szobát, ami rögtön elfoglalható… Ez nem jött be nekik, városnézni jöttem, nem hotelben heverészni… Így leadtuk a csomagokat a portán, és csak este tértünk vissza 11 óra felé. A szoba akkor is jó volt.

 

Ha érdekel téged is, hogy spórolhatsz a szállásfoglalással, hogy szerezhetsz Te is ilyen élményeket, kattints ide, és megmutatom neked is.

MT reptéren könyvemmel

Üdvözlettel:

Merényi Tamás
utazásspecialista

+36 70/319-0340
info@merenyitamas.hu
skype:merko73